Theesoorten

Theesoorten


Er zijn zes verschillende theesoorten: wit, zwart, groen, gele, oolong en pu-ehr. Het verschil in de theesoorten zit in de manier waarop de thee wordt verwerkt.

 

Witte thee

Witte thee is een zeldzame soort die niet gefermenteerd is. Om dit product te maken, worden de jonge knopjes van de theestruik geplukt, binnen 48 uur nadat ze zijn opgekomen. Daarna worden ze in de zon gedroogd. Witte thee bevat weinig cafeïne, maar het heeft nog meer antioxidanten dan groene en zwarte thee.

Gele thee

Gele thee is zeldzaam en ondanks zijn zachte smaak, relatief onbekend. De basis is groene thee en door een extra oxidatie stap wordt de thee geel onder de gecombineerde invloed van water en temperatuur.  Net als de andere soorten thee wordt deze thee gemaakt van Camellia Sinensis bladeren. En net als bij de andere theeën wordt de smaak en de kleur bepaald door de manier van produceren.

Groene thee

Groene thee komt van niet-gefermenteerde theeblaadjes. Na het oogsten worden de bladeren kort opgewarmd en gedroogd. Groene theesoorten zijn heel gezond en bevatten veel antioxidanten. Het heeft minder cafeïne dan zwarte theesoorten.


Oolong

Oolong wordt ook wel blauwe thee genoemd. Dat is omdat de smaak ervan tussen zwarte en groene theevarianten in zit. De smaak is milder dan zwarte thee, maar krachtiger dan groene thee. Oolong is een zogenaamde halfgefermenteerde thee. Daardoor bevat het minder cafeïne dan zwarte theesoorten.

Zwarte thee

Na het oogsten wordt eerst lucht over de bladeren geblazen om ze te blancheren. Hierna worden de blaadjes geoxideerd met de juiste temperatuur en vochtigheid. Om het oxidatieproces te stoppen, worden de bladeren gedroogd. Zwarte thee kan zijn smaak jarenlang behouden. Deze klassieker onder de theesoorten is sterk van smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde theebladen.

Pu-Ehr

Pu-Ehr is een zwarte theesoort afkomstig uit de Chinese provincie Yunnan en heeft een aardse smaak. De theebladeren worden een aantal weken gefermenteerd bij een bepaalde temperatuur. Zo ontstaan er stoffen die cholesterolverlagend zijn en die de vetverbranding versnellen.

Rooibos en kruidenthee

Rooibos en kruidentheeën zijn eigenlijk geen echte thee, omdat ze van een andere planten komen. Wel wordt het op dezelfde manier bereid als de vijf klassieke theesmaken. De kruiden zijn niet gefermenteerd en bevatten meestal geen looizuur. Daarom blijft aftreksel van kruiden altijd licht van kleur.